Långsiktigt arbete krävs för en hållbar utveckling

Sakariya Hirsi, 20 år student på Fryshuset folkhögskola allmän kurs. Intressen: film, text och poesi. 
Målsättning: att bli en av Sveriges bästa föreläsare och att bygga en skola!

Jag har alltid velat skapa för att öppna dörrar, jag är äldst i familjen och jag tror det är därifrån den här ansvarhetskänslan har kommit. Jag har alltid fått ta plats och visa vägen för mina syskonen och de yngre kusinerna, berättar månadens världsförbättrare Sakariya Hirsi.

Sakariya Hirsi är en av medgrundarna till föreningen Welcome 2 Second Chance Children And Youth Association Of Sweden. Föreningen grundades mars 2016 tillsammans med Hundessa Mohamed. Tanken föddes år 2015 under flyktingströmmen då Sakariye märkte att det fanns en brist på en plan 2 - vad var nästa steg för de som kommit hit? 

Föreningen håller i ledarskapsutbildningar för unga och anordnar workshops och föreläsningar. Olika aktiviteter är också en del i verksamheten där man bygger broar mellan unga människor. Först var det tänkt att skapa broar mellan nyanlända ungdomar och svenskfödda ungdomar men idag har det vuxit och nu är målgruppen ungdomar generellt. 

- Vi försöker jobba förebyggande hela tiden, ett sätt för oss att göra det är genom aktiviteter där det skapas en sammanhållning. Social hållbarhet för oss handlar mycket om vad kan vi göra idag för att skapa en långsiktig hållbarhet. Genom att ge de unga en chans att skapa någonting kan de också äga sitt egna skapande. Många känner inte den tillhörigheten att de får göra sin egna grej, ofta känner de att de saknar erfarenheten och därför är det viktigt att ge dem verktygen och visa att de kan.

- Ingen av oss ledare har gått någon utbildning utan vi har kommit så här långt genom att testa oss fram och göra allt i praktiken. Idag kan vi med stolthet säga att vi har erfarenheten av att vara projektledare, hålla i föreläsningar och vara workshopledare. Vi jobbar mot social hållbarhet genom att bygga upp varandra och stärka oss själva.

Mer information om Second Chance Sweden finns på instagram, facebook och www.secondchanceswe.com.

Text: Mona Monasar, WWF Sweden youth
Foto: Sakariya Hirsi

#månadensvärldsförbättrare lyfter fram unga personer som med kraft arbetar för att förändra samhället i en hållbar riktning – med fokus på lärande. Initiativet är ett samarbete mellan en rad organisationer som verkar inom UNESCO Global Action Programme (GAP) on Education for Sustainable Development (ESD) i Sverige.