Månadens världsförbättrare

Agenda 2030 och de Globala målen slår fast att unga är en avgörande kraft för hållbar utveckling. Det finns över en miljard skäl till detta. Aldrig förr har så många människor varit i åldersgruppen 18 - 35 år. Världens unga har en enorm kapacitet att påverka genom engagemang, nyfikenhet och innovationsförmåga.

Under 2018 genomför Swedesd tillsammans med en rad organisationer kampanjen Månadens världsförbättrare. Syftet är att lyfta unga som genom lärande och utbildning bidrar till att nå de globala målen för hållbar utveckling. Ungdomar som möjliggörare för andra att förvärva de kunskaper, färdigheter, attityder och värden som krävs för att förändra samhället i en hållbar riktning. Det långsiktiga målet är att stärka möjligheten för ungdomar att bli en likvärdig aktör i omställningsarbetet.

Medverkande organisationer får här varje månad möjlighet att presentera sin aktör och bidra till artikelserien. Alla porträtt som produceras presenteras på den här sidan.

Månadens världsförbättrare sker inom ramen för UNESCO Global Action Programme (GAP) on ESD i Sverige.

December | UNDP:s informatörsnätverk

Informatörsnätverket i FN:s utvecklingsprogram UNDP arbetar ideellt för att sprida kunskap om Globala målen och UNDP till skolor, företag och organisationer runtom i Sverige.

UNDP

November | Fanny Jönsson 24 år

Fanny Jönsson är journalisten som har aktivism och rättvisekamp i sitt DNA. Genom sitt arbete bidrar hon till folkbildning och väcker engagemang hos unga i miljö- och klimatfrågor utanför skolans ram.

we_change

Oktober | Adam Leckius

Adam Leckius, 28 år är internationell koordinator inom organisationen PUSH Sverige där han arbetar för att öka kunskapen om det globala klimatarbetet bland unga och hjälper dem att påverka.

PUSH Sverige

September | Yara Faris

Yara Faris, 20 år arbetar med unga inom Naturskyddsföreningens ungdomsverksamhet "Schysst". Hennes drivkraft är att skapa förändring för hållbar utveckling och visa att man kan göra skillnad tillsammans.

Naturskyddsföreningen

Augusti | Adam Holm

Adam Holm, 23 år, är äventyrare och världsmästare i vindsurfing som vill hjälpa unga att må bättre med hjälp av naturen. Som initiativtagare till extremsportsprojekt och matsvinnsinitiativ inspirerar han elever att må bra och agera för en hållbar framtid.

Stockholm Environment Institute (SEI)

Juni | Jack Burgos Johannesson

Jack Burgos Johannesson, 19 år, gör insatser i miljö- och hållbarhetsfrågor som skapat ringar på vattnet i och utanför Nicolaiskolan i Helsingborg.

Håll Sverige Rent

MAJ | Tilde Krusberg

Tilde Krusberg, 19 år, vill stoppa övergödningen av Östersjön och har utforskat möjligheten att ersätta konstgödsel med bakterier. Hennes projektgrupp vid Globala gymnasiet är nominerad i en internationell tävling för unga forskare.

Globala gymnasiet

APRIL | Karin Bylund

Karin Bylund, 24 år, är ordförande för Black Dot, en studentdriven organisation som kopplar samman studenter och företag för att tillsammans möta hållbarhetsutmaningar.

SDSN Youth in Northern Europe

Mars | Sakariya Hirsi

Sakariya Hirsi, 20 år, är en av grundarna till föreningen Welcome 2 Second Chance Children And Youth Association Of Sweden med syfte att stärka nyanlända och öka gemenskapen mellan ungdomar.

WWF Sweden Youth

Februari | Anna Sjögren

Anna Sjögren, 22 år, jobbar som projektledare för Miljötinget 2018 Region Dalarna där hon engagera ungdomar i miljö- och hållbarhetsfrågor.

2047 Science Center

Januari | Masoume Hazaraee

Masoume Hazaraee, 21 år, arbetar som studiehandledare och modersmålslärare i två grundskolor på södra Gotland där hon efter bara tre år i Sverige hjälper elever att själva klara studier på svenska.

Swedesd